Sivut

sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Halloween ja pyhäinpäivä

Lokakuun lopussa vietetään useissa maissa halloweenia ja eilen 2.11. taas vietettiin pyhäinpäivää. Tiedätkö, mitä näiden kahden juhlan taustalla on?



Halloween on anglosaksisissa maissa lokakuun viimeisenä päivänä (31.10.) eli pyhäinpäivän aattona vietettävä juhlapäivä. Nimi halloween tulee englannin sanoista ”All Hallows' Eve” eli pyhäinpäivän aatto. Suomessa juhla tunnetaan nimenomaan amerikkalaisena juhlana ja amerikkalaiset tavat ovat vähitellen rantautuneet Suomeen ja saaneet enemmän suosiota. Amerikkaan halloweenin veivät aikoinaan irlantilaiset ja skotlantilaiset siirtolaiset.

Halloween pohjautuu kelttiläisten kulttuurien sadonkorjuun juhlaan, jota vietettiin aina syksyllä, maanviljelyskauden lopussa. Kelttien uskomusten mukaan tämän maailman ja yliluonnollisen maailman väliset rajat hälvenivät syksyllä luonnon kuihtuessa ja kuollessa, jolloin henget saattoivat houkutella ihmisiä kanssaan tuonpuoleiseen. Sen vuoksi juhla aikana asumusten edustoilla poltettiin kokkotulia, koska tulien uskottiin antavan suojaa henkien hyökkäyksiä vastaan.

Kristinuskon levitessä lähetystyöntekijöitä kehotettiin sulauttamaan kristittyjä tapoja pakanallisiin juhliin. Näin pakanallisia juhlia ei tarvinnut keiltää, vaan ne saivat kristillisen vastineensa. Näin ollen tämäkin pakanallinen juhla korvattiin kristinuskon marttyyreille omistetulla juhlalla. 800-luvulla aiemmin toukokuun 13. päivänä vietetyn Neitsyt Marian ja marttyyrien muistopäivän siirrettiin lokakuun 31. päiväksi ja Irlannissa tämä päivä sai nimen All Hallows Eve (”Kaikkien pyhien aatto”). Varsinainen juhlapäivä oli marraskuun 1, päivä All Saints Day/All Hallows Day (”Kaikkien pyhien päivä”).

Halloweenilla on omat vastineensa eri kulttuureissa ja maanosissa:  Latinalaisessa Amerikassa halloweenin vastine on kuolleiden päivä ja Etelä-Amerikassa halloween tunnetaan nimellä noitien yö.

Voit katsella Klaanin hahmojen halloween teemakuvia täältä.



Pyhäinpäivä on kristillinen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä. Alkujaan pyhäinpäivä on ollut 1. marraskuuta, mutta Suomessa (ja Ruotsissa) sitä vietetään nykyään 31.10.–6.11. välille osuvana lauantaina. Ennen vuotta 1774 pyhäinpäivä (entinen pyhäinmiestenpäivä) oli Ruotsissa ja siihen kuuluneessa Suomessakin viikonpäivästä riippumatta 1. marraskuuta, mutta vuonna 1774 pyhäinpäivä siirrettiin marraskuun ensimmäiseen sunnuntaihin. Vuodesta 1955 lähtien pyhäinpäivä on ollut Suomessa lauantaina. Samalla Marian ilmestyspäivä siirrettiin sunnuntaille, jolloin se menetti merkityksensä vapaapäivänä.

Samana lauantaina Suomessa katolinen kirkko viettää kaikkien poisnukkuneiden uskovien muistopäivää ja sitä seuraavana päivänä eli marraskuun ensimmäisenä sunnuntaina kaikkien pyhien juhlaa eli pyhäinpäivää.

Voitte lukea Klaanissa pidetyistä hautajaisista täältä.

Lähde: Wikipedia

Ei kommentteja: